Hoe bereid ik mij voor op een ballonvaart?

Hoe bereid ik mij voor op een ballonvaart?

Hier vindt u enkele aanwijzingen en tips die van uw ballonvaart een zorgeloos avontuur kunnen maken.

Voor de aanvang van de vaart
Ballonvaren is een weersafhankelijke activiteit. Zorg ervoor dat u van de ballonvaarder de bevestiging hebt ontvangen omtrent het doorgaan van de vaart. Afspraaktijden kunnen zijn aangepast aan de omstandigheden. Het is van groot belang dat u tijdig op de afgesproken opstijglocatie bent. 
Zodra u op de opstijglocatie bent, meldt u zich meteen bij de ballonvaarder of diens crew. Het is gebruikelijk dat zij met de voorbereiding beginnen zodra iedereen is gearriveerd. 

Wat trek ik aan?
Voor een ballonvaart is het niet noodzakelijk speciale kleding te dragen. Wat u aan zou trekken voor een stevige wandeling is geschikt voor een ballonvaart. Makkelijk zittende schoenen of laarzen zijn aan te bevelen. Het is in de ballonmand niet koeler dan op de grond. Vermijdt nylon kleding.

Mag ik fotograferen?
Voor het maken van luchtopnamen zijn van overheidswege restricties van toepassing. Informeer vooraf bij de ballonvaarder naar de mogelijkheden. Houdt u nog enkele opnames vrij voor na de landing.

Hoe lang duurt een ballonvaart?
Trek er minimaal zo’n vier uur voor uit. Er kan vertraging optreden voor de opstijging, omdat er gewacht moet worden op optimale weerscondities. De ballonvaart zelf duurt gemiddeld een uur. Dit hangt af van het gebied waar u naartoe vaart, de landingsmogelijkheden aldaar en de weersomstandigheden. Wij adviseren u om niet direct na de vaart iets te plannen. 

Hoe hoog varen we en waar landen we?
Ballons varen met de wind mee en dus weten we nooit exact waar naartoe en hoever we zullen varen. De ballonvaarder kan uitstekend de vaarhoogte controleren, die zal gewoonlijk niet hoger dan 3000 voet (ca. 1000 meter) en meestal tussen 500 en 1000 voet (ca. 150 tot 300 meter) zijn. 

Familie, vrienden en ander gevolg
Vanzelfsprekend wil iedereen u uitgeleide doen en een goede vaart toewensen. Belangstellenden kunnen heel vaak bij de voorbereiding assisteren maar moeten altijd de aanwijzingen van de balloncrew opvolgen. Het is niet mogelijk met de bemanning mee te rijden. Zelf de ballon volgen is een hele kunst en u kunt de ballon gemakkelijk uit het oog verliezen. Als u dat overkomt, keer dan terug naar de opstijglocatie. Slaagt u erin om de gelande ballon te bereiken, ga dan nooit zonder toestemming van de bemanning het terrein op. Wij vertrouwen op de medewerking en de goodwill van de landeigenaar en het is van het grootste belang dat de goede relatie gehandhaafd blijft. Het land in wandelen, of, nog erger, onuitgenodigd met de auto het weiland op rijden, kan de relatie met de landeigenaar onder druk zetten. Heel vaak is de eigenaar economisch afhankelijk van zijn land en dat dient te worden gerespecteerd. 

Mag ik roken en drinken?
Uit veiligheidsoverwegingen is roken binnen 50 meter afstand van de ballon niet toegestaan. Tijdens de ballonvaart mag nimmer worden gerookt. De ballonvaarder is niet bevoegd om personen te vervoeren die kennelijk onder invloed van alcohol of drugs zijn. 

Is er een maximum leeftijd?
Er is geen maximum leeftijd voor het maken van een ballonvaart. Desondanks kan de ballonvaarder uit veiligheidsoverwegingen afwijzend beschikken. Weersomstandigheden en het vermogen om instructies van de piloot op te volgen kunnen hierbij een rol spelen. 

Wat is een Erkend Piloot?
U hebt geboekt bij een door de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL) ‘Erkend Piloot’. De KNVvL erkend een piloot als deze geheel volgens de regels van de Rijks Luchtvaart Dienst is opgeleid, medisch gekeurd en gebreveteerd. Bovendien eist de KNVvL van de Erkend Piloot dat zij/hij werkt conform de Gedragsregels Ballonvaren zoals vastgelegd in de MAL 34/88. Dat houdt in: 
* dat de Erkend Piloot zorg draagt voor maximale veiligheid voor zowel passagiers als omgeving; 
* dat de Erkend Piloot aandacht besteedt aan de kwaliteit van de vaart, zoals aankleding en tijdsduur. 
* dat de Erkend piloot oog heeft voor het milieu, de flora en de fauna.
Een Erkend Piloot garandeert u een veilige en aangename vaart. De Erkenning is persoonsgebonden. U kunt de Erkend Piloot herkennen aan het logo Erkend Ballonpiloot.

Hoe werkt een heteluchtballon?
Het principe van een heteluchtballon is erg eenvoudig. Warme lucht stijgt ten opzichte van koudere lucht. Als je nu een hoeveelheid lucht vasthoudt in een ballon en die verwarmt, stijgt de ballon zodra de lucht in de ballon warmer is dan de omgeving. 
Ook de techniek van een ballon is erg eenvoudig. De brander zorg ervoor dat het vloeibare gas uit de gasflessen zo optimaal mogelijk verbrand, zonder dat gasslangen, koppelingen of kranen bevriezen.  
De wilgentenenmand is tot nu toe het meest praktisch gebleken. Andere materialen bleken of te zwaar of te rigide. Omdat de uitrusting zo eenvoudig is, is de kans op een technische storing zeer gering. Desondanks wordt de hele uitrusting regelmatig onderworpen aan strenge keuringen onder supervisie van de Divisie Luchtvaart. https://www.knvvl.nl/ballonvaren
Van alle manieren om je te verplaatsen is per ballon de veiligste …


Bovenstaande informatie is afkomstig van de KNVvl website